Soğuk havaların başlaması ile birlikte hastalıklara karşı hassasiyetimiz artmakta. Özellikle baş gösteren gribal enfeksiyonlar için alternatif tıbbın bize sunduğu bitkilerden faydalanmak ihtiyacımız olan bağışıklık kazanımında yardımcı olacaktır. Bağışıklık kazanımı yanında sindirimi kolaylaştırıcı, kan şekerini düzenlemeye yardımcı gibi birçok etkiye sahip olabiliyor. Özellikle tarçın ve karanfil gibi baharatların eklenmesi bitki çaylarının etkinliğini arttıracaktır. Doğada çok çeşitli bulunan bitkilerin bir çok faydası olduğu gibi zararlı etkileri de bulunabiliyor. Özellikle tüketirken hastalıkların göz önünde bulundurulması ve doğru dozda tüketilmesine dikkat etmek gerekmektedir. Her şeyde olduğu gibi çoğu zarar, azı karar diyebiliriz. Sizler için seçtiklerim :
1) Ihlamur çayı :
Soğuk algınlığında ilk aklımıza gelen ıhlamur çayının içerdiği flavanoitler sayesinde yapılan çalışmalar iltihap giderici etkisi olduğunu göstermiştir. Ayrıca boğazı yumuşattığı soğuk algınlığı şikayetlerini hafiflettiği bilinmektedir. Zencefil ile birlikte tüketerek hatta bir miktar bal ilavesi ile yararlı etkiyi arttırabilirsiniz.
2) Ekinezya :
Alternatif tıpta en çok araştırılan bitkiler arasındadır. Ekinezya bitkisinin çiçeği, yaprağı, kökü kullanılabilir. Bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi; virüslere karşı interferon seviyesini arttırması ve enfeksiyonlara karşı hücrelerin uyarılması sayılabilir. Yapılan çalışmalar ekinezya'nın soğuk algınlığı süresini 1 ile 2 gün kısalttığını göstermiştir. Genellikle kök kısmı tüketilen ekinezya bitkisini hazırlarken 1 fincan suyun içerisine 2 çay kaşığı kadar ekleyip kaynatın.Kaynadıktan sonra 5 dakika kadar demlenmeye bırakın. Süzdükten sonra afiyetle tüketebilirsiniz. Tadında hafif bir acılık vardır.Rahatsız ederse tercihen bir çay kaşığı bal veya limon suyu ekleyebilirsiniz.
3) Yeşil çay:
Siyah çayın işlenmemiş hali olan yeşil çay, sağlığa faydası olduğu gibi metabolizma hızlandırıcı etkisi ile de kilo vermeye yardımcıdır. Yüksek oranda antioksidan içeriğine sahip yeşil çay depresyon ve migren rahatsızlıklarında şikayetleri hafifletici etkisi olduğu bilinmektedir. Zihin yorgunluğuna iyi gelir. Rahatlatıcı etkiye sahiptir. Hamilelerde bütün çaylarda olduğu gibi yeşil çayı tüketmeden önce doktorlarına danışmaları gerekmektedir.
4) Zencefil :
Özellikle mide rahatsızlıkları tedavisinde karşımıza çıkan zencefil; potasyum, magnezyum, fosfor ve kalsiyum açısından zengin ve yüksek lif içeriğine sahip bir bitkidir. İçeriğindeki "gingerol" maddesi kuvvetli bir antioksidan olup, yakın zamanda yapılan bir çalışma, zencefilin kan şekerini düşürüp, tip 2 diyabetli hastalarda kalp rahatsızlıkları riskini azaltabileceğini göstermiştir. İştahsızlık, öksürük gibi şikayetleriniz varsa özellikle zencefil çayına başvurmakta fayda var. Zencefil çayı içerisine bir miktar tarçın ekleyerek tüketmeniz kan şekerini dengelemede özellikle yardımcı olacaktır.
ZEYNEP İREM KOÇAK - GÜNCEL ANALİZ